Te weinig mensen met een handicap doen aan sportactiviteiten. Velen zijn wanhopig vanwege hun schijnbare nadeel en zien uiteindelijk de fysiotherapie en zelfs de psychologische voordelen van sporten over het hoofd. Rolstoelbasketbal is een optie die beschikbaar is voor mensen met een handicap, omdat het helpt bij hun zelfvertrouwen en mogelijkheden biedt om met anderen om te gaan. Een klein bekend feit is dat rolstoelbasketbal op internationaal competitieniveau wordt gespeeld.

Na de Tweede Wereldoorlog zaten veel Amerikaanse militairen in een rolstoel en was rolstoelbasketbal geboren. In 1946 speelden deze veteranen hun eerste wedstrijd en groeiden uiteindelijk uit tot een van de meest populaire sporten ter wereld.

In het Stoke Mandeville-ziekenhuis in Engeland staat de afdeling wervelletsel in Europa bekend om zijn vorderingen op het gebied van behandeling en revalidatie. Het personeel moedigde het sporten aan en voegde uiteindelijk in 1956 rolstoelbasketbal toe. Het is niet verwonderlijk dat het ziekenhuis later de Internationale Rolstoelbasketbalfederatie oprichtte.

Er worden tegenwoordig veel internationale competities gehouden, waarbij de sport een belangrijke rol speelt in de Paralympische Spelen sinds de inhuldiging ervan op de Spelen van Rome in 1960. De Gold Cup wordt na de Paralympics om de 2 jaar gehouden en is een kwalificatie-evenement. De VS, Canada, Australië, Engeland, Japan en Nederland domineren momenteel de sport.

Volgens de regels van de International Basketball Federation worden de spellen gespeeld op een regulier veld en met een basketbalring van 10 voet. Uiteraard moeten bepaalde regels worden aangepast. Spelers mogen de wielen niet meer dan twee keer aanraken na het dribbelen of het ontvangen van de bal. Voordat ze de wielen weer kunnen hanteren, moeten ze de bal stuiteren, schieten of passen.

Verschillende landen laten nu gemengde teams toe, die bestaan ​​uit valide deelnemers en spelers met een handicap. Je kunt gemengd rolstoelbasketbal zien in landen als Canada, Australië en Engeland. Meestal werken teams van rolstoelgebonden spelers binnen een puntensysteem, dat de samenstelling van het team regelt in termen van de mate van handicap. Sommige spelers hebben een volledige dwarslaesie onder de borst.