Rolstoelsporten – Waarom geen rolstoelbasketbal?

Te weinig mensen met een handicap doen aan sportactiviteiten. Velen zijn wanhopig vanwege hun schijnbare nadeel en zien uiteindelijk de fysiotherapie en zelfs de psychologische voordelen van sporten over het hoofd. Rolstoelbasketbal is een optie die beschikbaar is voor mensen met een handicap, omdat het helpt bij hun zelfvertrouwen en mogelijkheden biedt om met anderen om te gaan. Een klein bekend feit is dat rolstoelbasketbal op internationaal competitieniveau wordt gespeeld.

Na de Tweede Wereldoorlog zaten veel Amerikaanse militairen in een rolstoel en was rolstoelbasketbal geboren. In 1946 speelden deze veteranen hun eerste wedstrijd en groeiden uiteindelijk uit tot een van de meest populaire sporten ter wereld.

In het Stoke Mandeville-ziekenhuis in Engeland staat de afdeling wervelletsel in Europa bekend om zijn vorderingen op het gebied van behandeling en revalidatie. Het personeel moedigde het sporten aan en voegde uiteindelijk in 1956 rolstoelbasketbal toe. Het is niet verwonderlijk dat het ziekenhuis later de Internationale Rolstoelbasketbalfederatie oprichtte.

Er worden tegenwoordig veel internationale competities gehouden, waarbij de sport een belangrijke rol speelt in de Paralympische Spelen sinds de inhuldiging ervan op de Spelen van Rome in 1960. De Gold Cup wordt na de Paralympics om de 2 jaar gehouden en is een kwalificatie-evenement. De VS, Canada, Australië, Engeland, Japan en Nederland domineren momenteel de sport.

Volgens de regels van de International Basketball Federation worden de spellen gespeeld op een regulier veld en met een basketbalring van 10 voet. Uiteraard moeten bepaalde regels worden aangepast. Spelers mogen de wielen niet meer dan twee keer aanraken na het dribbelen of het ontvangen van de bal. Voordat ze de wielen weer kunnen hanteren, moeten ze de bal stuiteren, schieten of passen.

Verschillende landen laten nu gemengde teams toe, die bestaan ​​uit valide deelnemers en spelers met een handicap. Je kunt gemengd rolstoelbasketbal zien in landen als Canada, Australië en Engeland. Meestal werken teams van rolstoelgebonden spelers binnen een puntensysteem, dat de samenstelling van het team regelt in termen van de mate van handicap. Sommige spelers hebben een volledige dwarslaesie onder de borst.

Paralympische sporten geven leven terug aan gehandicapte sporters over de hele wereld

Een aantal jaren geleden was Grant een student in ons klaslokaal met speciale behoeften. Hij had het syndroom van Down, en hoewel hij een middelbare school was, leerde hij op het niveau van een leerling in de tweede of derde klas. Hij had echter veel interesses en een van hen deed mee aan Special Olympics. Ondanks zijn enthousiasme waren we verrast om te horen dat hij in de zomer na zijn junior jaar deelnam aan de internationale paralympische spelen waar hij de eerste plaats in de wacht sleepte. Dat najaar kwam hij terug naar school met zijn medaille, een grote glimlach en een speciale kleine branie. Zijn succes had hem naar een heel ander niveau gedreven, waar hij zelfvertrouwen had en zijn collega’s hem tot Homecoming King verkozen.

Dat is de kracht van Paralympische sporten. Als mensen met een handicap slechts op één gebied van hun leven mogen schitteren en slagen. Kinderen die nog nooit zonder hulp hebben gelopen, kunnen races lopen, honkbal of basketbal spelen, zwemmen en deelnemen aan vele andere activiteiten, allemaal als onderdeel van een accepterende groep. Velen van hen zijn kinderen die noch academisch noch atletisch de kans zouden krijgen om uit te blinken.

Het is een uitlaatklep die mensen weer tot leven kan brengen die verwoest zijn door ongelukken en ziektes die hun leven totaal veranderen. De atleet van de middelbare school die zijn nek breekt tijdens het voetballen, de knappe cheerleader die betrokken is bij een bijna dodelijk auto-ongeluk waardoor ze verlamd raakt vanaf haar middel. Dit zijn mensen van wie de geest samen met hun lichaam is verpletterd en die opnieuw moeten leren dat ze bijdragende leden van de samenleving zijn, zelfs als ze nu in een rolstoel zitten.

Nu honderden voormalige militairen naar huis zijn teruggekeerd na zware gevechtsblessures, is het paralympische sportprogramma nog veelomvattender geworden dan het ooit is geweest. Door middel van sport krijgen deze mannen en vrouwen nieuwe kansen om actief deel te nemen aan de plezierige activiteiten waarvan ze hun hele leven genoten.

 

Paralympische spelen – Speciale sporten voor zeer speciale mensen

Paralympische spelen volgen de Olympische Spelen tien dagen op. Nadat de atleten van de Olympische Spelen in Vancouver in 2010 klaar zijn met waar ze goed in zijn, zullen Paralympische spelen van over de hele wereld samenkomen in Vancouver en Whistler British Columbia om te strijden. Dus waar gaan de spellen eigenlijk over? Wat kwalificeert als een handicap? Welke sporten mogen we verwachten? Waar komt elke sportlocatie?

Bekijk deze titels nu een voor een zodat we beter geïnformeerd zijn. De Tweede Wereldoorlog had een diepgaand effect op de mensen van de wereld die dat vreselijke conflict hebben meegemaakt. Miljoenen dappere soldaten, matrozen en vliegeniers kwamen om in de zoektocht naar vrijheid voor de rest van ons. Bij elke dood raakten er nog veel meer gewond en een groot aantal werd levenslang gehandicapt. Duizenden zaten in een rolstoel. Ontelbare van deze dappere zielen hadden ledematen verloren.

Sir Ludwig Guttmann werd in 1899 in Polen geboren. In 1939 was hij een vooraanstaand neuroloog en werkte hij in een Joods ziekenhuis in de prachtige stad Breslau aan de rivier de Oder. Hij werd gedwongen naar Engeland te vluchten toen de Duitsers Polen binnenvielen.

Hij was ervan overtuigd dat sport een geweldige therapie was voor het opbouwen van fysieke kracht en het welzijn van degenen die ernstig gewond waren geraakt. De Britse regering richtte het National Spinal Injuries Centre op in een stad in de buurt van Londen en vroeg hem de directeur van het centrum te worden. Hij organiseerde verschillende spellen die gehandicapten konden spelen. Elk jaar zouden er nog een paar atleten aan de spelen deelnemen, tegen 1953 waren er ongeveer 145 ingeschreven.

De directeuren van de Olympische Spelen begonnen kennis te nemen van deze spelen en vanaf 1960 werden in Rome de Paralympische Spelen gehouden na de Olympische Spelen en dat is sindsdien zo gebleven. Guttmann ontving de Order of the British Empire (OBE) en de Commander of the British Empire (CBE) voor zijn uitstekende leiderschap. De Paralympische Winterspelen werden voor het eerst gehouden in Zweden in 1976 en zijn sinds de Spelen van 1992 in Albertville een vast onderdeel van de Olympische Spelen.