Paralympische spelen volgen de Olympische Spelen tien dagen op. Nadat de atleten van de Olympische Spelen in Vancouver in 2010 klaar zijn met waar ze goed in zijn, zullen Paralympische spelen van over de hele wereld samenkomen in Vancouver en Whistler British Columbia om te strijden. Dus waar gaan de spellen eigenlijk over? Wat kwalificeert als een handicap? Welke sporten mogen we verwachten? Waar komt elke sportlocatie?

Bekijk deze titels nu een voor een zodat we beter geïnformeerd zijn. De Tweede Wereldoorlog had een diepgaand effect op de mensen van de wereld die dat vreselijke conflict hebben meegemaakt. Miljoenen dappere soldaten, matrozen en vliegeniers kwamen om in de zoektocht naar vrijheid voor de rest van ons. Bij elke dood raakten er nog veel meer gewond en een groot aantal werd levenslang gehandicapt. Duizenden zaten in een rolstoel. Ontelbare van deze dappere zielen hadden ledematen verloren.

Sir Ludwig Guttmann werd in 1899 in Polen geboren. In 1939 was hij een vooraanstaand neuroloog en werkte hij in een Joods ziekenhuis in de prachtige stad Breslau aan de rivier de Oder. Hij werd gedwongen naar Engeland te vluchten toen de Duitsers Polen binnenvielen.

Hij was ervan overtuigd dat sport een geweldige therapie was voor het opbouwen van fysieke kracht en het welzijn van degenen die ernstig gewond waren geraakt. De Britse regering richtte het National Spinal Injuries Centre op in een stad in de buurt van Londen en vroeg hem de directeur van het centrum te worden. Hij organiseerde verschillende spellen die gehandicapten konden spelen. Elk jaar zouden er nog een paar atleten aan de spelen deelnemen, tegen 1953 waren er ongeveer 145 ingeschreven.

De directeuren van de Olympische Spelen begonnen kennis te nemen van deze spelen en vanaf 1960 werden in Rome de Paralympische Spelen gehouden na de Olympische Spelen en dat is sindsdien zo gebleven. Guttmann ontving de Order of the British Empire (OBE) en de Commander of the British Empire (CBE) voor zijn uitstekende leiderschap. De Paralympische Winterspelen werden voor het eerst gehouden in Zweden in 1976 en zijn sinds de Spelen van 1992 in Albertville een vast onderdeel van de Olympische Spelen.